Το Άγιον Όρος

ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


Η μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους βρίσκεται στη τρίτη χερσόνησο της Χαλκιδικής στην Βόρεια Ελλάδα. Εκεί υπάρχουν 20 μονές από τις οποίες οι 17 κατοικούνται από Έλληνες, 1 από Ρώσσους και Ουκρανούς, 1 από Σέρβους και 1 από Βούλγαρους. Ενώ και η τρίτη χερσόνησος ανήκει στην Ελλάδα, το Άγιο Όρος είναι αυτόνομο και εξουσιάζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Η Ιερά Επιστασία αποτελείται από τους ηγουμένους των μοναστηριών και έχει έδρα στις Καρυές, στην οποία όλοι οι επισκέπτες δηλώνουν την άφιξή τους.

Με την αυστηρή εφαρμογή του ΑΒΑΤΟΥ, μόνο άντρες επιτρέπονται να εισέλθουν στην ιερή περιοχή του Αγίου Όρους.

Η διαδικασία εισόδου που έχει καθοριστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση υποχρεώνει τους αλλοδαπούς επισκέπτες πρώτα να αποκτήσουν γραπτή άδεια εισόδου από την ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ που βρίσκεται στη Λεωφ. Κων. Καραμανλή, 54638, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζεται να εμφανιστούν προσωπικά οι ίδιοι και με το διαβατήριο τους. 

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ είναι ανοιχτό από ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ 09:00 ΕΩΣ 16:00, ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟ 9:00 ΕΩΣ 14:00. Είναι κλειστό ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ.

Γενικά το γραφείο αυτό εκδίδει μόνο 10 άδειες εισόδου για τους μη Ορθόδοξους (αλλοδαπούς) και 100 για τους Έλληνες και Ορθόδοξους επισκέπτες. Αυτές οι άδειες εισόδου ισχύουν για τέσσερις μέρες με καθορισμένη ημερομηνία εισόδου. Παράταση της άδειας μπορεί να αποκτηθεί από τους υπεύθυνους στις Καρυές. Θρησκευτικοί εκπρόσωποι (ιερείς κτλ.) θα πρέπει εκ των προτέρων να αποκτήσουν γραπτή άδεια (ΕΥΛΟΓΙΑ) από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη είτε με γραπτή επιστολή στην παρακάτω διεύθυνση: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ, ΦΑΝΑΡΙ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ή τηλεφωνώντας στο 0090-212-5349037.

Με την άφιξή τους πλέον στην Ουρανούπολη, οι προσκυνητές πρέπει να εισέλθουν στο τοπικό ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ και να αποκτήσουν το ΔΙΑΜΟΝΗΤΗΡΙΟ.
Αυτή η άδεια επιτρέπει επίσκεψη και διαμονή στις μονές. Το ΔΙΑΜΟΝΗΤΗΡΙΟ κοστίζει 25 ΕΥΡΩ. Σπουδαστές (μέχρι 27 ετών) με το μαθητικό τους πάσο πληρώνουν μόνο 10 ΕΥΡΩ. Οι προσκυνητές πρέπει να βρίσκονται στην Ουρανούπολη το αργότερο 09:00πμ, η στην Ιερισσό το αργότερο στις 08:00 την ημέρα της αναχώρησής τους. Το πλοίο αναχωρεί από το λιμάνι της Ουρανούπολης στις 09:45 και δεν χρειάζεται καμία άλλη διαδικασία.

Οι μονές δεν χρεώνουν για την φιλοξενία τους προσκυνητές, αλλά δέχονται δωρεές που μπορεί να προκύψουν.
Οι επισκέπτες του Αγίου Όρους πρέπει να είναι σεμνά ντυμένοι και να συμπεριφέρονται κόσμια. Σε περίπτωση που δεν τηρούν τους κανόνες αμφίεσης και συμπεριφοράς, το διαμονητήριό τους παύει να ισχύει και διώκονται από την όλη περιοχή του Αγίου Όρους. Αυστηρότατες ποινές επιβάλλονται επίσης σ' αυτούς που θα προσπαθήσουν να αφαιρέσουν ιερά κειμήλια από τις συλλογές του Αγίου Όρους. Ενώ η φωτογράφηση συνήθως επιτρέπεται, η έγγραφή με κάμερες ή βιντεοσκόπηση απαγορεύονται αυστηρά.